Настанням вагітності є момент застосування заплідненої яйцеклітини в стінку матки. Після цього можна говорити про ознаки зачаття. Таблиц ступенів зрілості плаценти по тижнях дивіться за цим посиланням https://gitagrad.org.ua/tabliczya-stupeniv-zrilosti-placzenti-po-tizhnyax-i-tovshhina.-chim-zagrozhue-ranne-dozrivannya.

Найчастіші симптоми вагітності на ранніх термінах

Ознаки вагітності можна охарактеризувати як поява нових відчуттів в організмі, анатомічні та фізіологічні зміни тіла. Найперші симптоми виявляються ще до найдостовірнішої ознаки — затримки місячних:

Невеликі кров’янисті виділення, що мажуть, що виникають через 6-12 днів після останнього статевого акту. Вони нерясні, жовтувато-коричневі, швидко минають. Виникають у результаті імплантації ембріона.

Зміна базальної температури. При вагітності вона стійко підвищується до 37 ° С і від. Якщо раніше температура зазвичай знижувалась до норми за 1-2 дні до менструації, після зачаття вона залишається високою. Зміна пов’язана із зростанням прогестерону – гормону вагітності. Імплантаційне западання на графіку базальної температури – також ознака гестації з підвищенням прогестерону. На цьому тлі рано чи пізно в кров викидається естроген, який цю температуру знижує.

Почервоніння обличчя надвечір, відчуття жару чи холоду. Вважається непрямою ранньою ознакою вагітності.

Недужання. Виникає на тлі підвищеної температури, яка погано переноситься.

Підвищення чутливості грудей. Молочні залози збільшуються, набухають, стають болючими під час торкання. Шкіра навколо сосків шишкувата, із сосків може виділятися рідина. Симптом відзначається у перші 2 тижні гестації.

Почуття наповненості внизу живота. Жінка це відчуває з 1–2 тижня вагітності. Причиною стає приплив крові в область малого тазу і матка, що росте.

Зміна лібідо. Може змінюватись у будь-який бік внаслідок коливання гормонального тла.

Відчуття поколювання в матці та болі внизу живота. Нагадують передменструальні, виникають через зростання матки, яка сильно постачається кров’ю.

Безсоння та неспокійний сон. Жінки лягають спати рано, міцно засинають, але серед ночі прокидаються і не можуть заснути.

Пригнічення психіки як стомлюваності, сонливості і неуважності. Все це викликається зростаючим рівнем прогестерону. Такий стан закінчується на 10-му тижні, коли підвищується естроген.

Біль або простріли в попереку, в районі крижів. Характерні у ранньому терміні вагітності.

Огида до запахів їжі, парфуму та ін. Це прояв токсикозу у легкій формі.

Зміни смаку. Може відзначатись вже на першому тижні після зачаття. Улюблені продукти раптом стають огидними, хочеться чогось незвичного або навіть неїстівного: з’їсти крейду, пити олію, їсти тільки солоне та ін.

Токсикоз у вигляді блювоти та нудоти. Деякі можуть розпочатися ще на 1–2 тижні після зачаття.

Відчуття дискомфорту сидячи в позі. Майбутня мама часто не може знайти зручну позу для сидіння і подовгу «ерзає на стільці».

Огида до алкоголю чи тютюнового диму. З’являється різка нудота до блювання. Гормональна перебудова змінює і смакові уподобання.

Часті сечовипускання. Зростаюча матка тисне на сечовий міхур, за ніч жінка може ходити до туалету понад 10 разів.

Збільшення білих виділень із піхви. Відбувається за рахунок припливу крові до матки. Несе захисну функцію для піхви.

Молочниця. На тлі перебудови знижується імунітет і в секреті піхви активізуються дріжджові грибки. Лікувати її треба обов’язково, щоб не інфікувати плід.

Потемніння навколососкового ареалу. Непряма ознака, яка може з’являтися і як симптом ПМС (передменструальний синдром).

Підвищення слиновиділення. Виникає з допомогою порушення слиноотделительного центру. Слина може розбавляти шлунковий сік при її заковтуванні та викликати проблеми із травленням.

Невеликі набряки рук, ніг. Винуватцем стає прогестерон, що викликає затримку води та солей в організмі.

Здуття живота, розлад кишечника як запорів. Виникає через уповільнення перистальтики кишечника та набряку його стінок.

Зниження тиску, запаморочення, непритомність, потемніння в очах. Можуть виникати у спеку, після гарячої ванни або натще. Відбуваються на тлі гормональної перебудови.

Посилення апетиту. Невгамовне поїдання специфічних продуктів, які раніше тяги не викликали.

Зміни настрою. Часті перепади: від сліз до сміху та навпаки.

Зростання ХГЛ. Ознака об’єктивна, відзначається після 10–12 днів після зачаття, тобто до затримки місячних.

Достовірні ознаки вагітності на ранніх термінах

Як швидко можна дізнатися про вагітність за допомогою тестів чи симптомів?

Серед усіх провісників найбільш явна ознака – затримка місячних:

  • 2-6 днів – поява білих виділень, але до лікаря йти ще немає сенсу;
  • 7 днів – лікар-гінеколог може призначити кров та сечу на ХГЛ. Термін не визначається;
  • 12 днів – виникнення кров’янистих виділень (імплантація).
  • Через 2 тижні можна відвідати лікаря, він зможе підтвердити вагітність, визначити її перебіг та термін.

Тести на вагітність

Часто на 10 або 12 день після затримки багато жінок вже проводять тест, спираючись на свої н ові відчуття. Але термін виявить лише лікар. Тест на вагітність вважається достовірним після 3-кратного проведення з інтервалами за кілька днів.

Як точно зрозуміти настання вагітності

Явними ознаками вагітності є відсутність менструації та поява двох чітких ліній на тесті. Всі інші ознаки є вторинними і гарантом зачаття не є.

Як дізнатися термін вагітності

Гінекологічний огляд на кріслі – обов’язкова процедура виявлення вагітності. Краще проводити на 6 тижні, тоді шийка матки стає м’якою, в ній активізовано кровотік, вона росте, що відчувається поколюванням.

Збільшений рівень ХГЛ у сечі та крові – другий доказ. Навіть за відсутності інших ознак фахівцем він сприймається як достовірний показник. ХГЛ подвоюється вже першого місяця вагітності кожні 2 дні, пізніше — кожні 4.

Ще один спосіб підтвердити вагітність – УЗД матки. Плодне яйце видно вже на 5 тижні у вигляді червоної смужки.

В організмі все взаємозалежне і жодне відчуття не буває просто так. Саме тому так важливо спостерігати своє тіло.