Смілка – з сімейства гвоздикових. Рослина налічує близько 500 видів, в культурі використовуються близько 150. Вона настільки різноманітна, що просто захоплює дух. Є однорічні, дворічні та багаторічні види. У дикій природі росте на сухих луках, кам’янистих ґрунтах, на вирубках лісу, між чагарниками. Росте повсюдно, в тому числі в Сибіру і на Алтайському краї. Цікаву інформацію про кольори читайте на agrolait.com.ua.

До якості грунту абсолютно невибаглива, головне – гарний дренування і відсутність застою вологи. Цвіте з травня до настання заморозків рясно, може повністю обходитися без догляду. Найчастіше утворює суцільний почвопокровный килим зелені, багато видів – вічнозелені.

Посухостійка і ароматна родичка гвоздики – смілка

Квіти у рослини дрібні, в межах 1-2 см в діаметрі, але досить численні. Ввечері і вночі виділяє неповторний аромат, що залучає нічних метеликів. Забарвлення квітів – білого і рожевого, оранжевого відтінків.

Відведіть смолевке світлий ділянку з добре дренованими грунтами. Чудово буде, якщо додасте в посадкову ямку пісок і дрібний камінь. Найбільш декоративна в ґрунтах з нейтральною або слабокислою реакції. Відрізняється більш пишним виглядом у грунтах з високим вмістом гумусу, однак зростає і на бідних грунтах. Чуйна на підгодівлю, які можна проводити 1-2 рази в місяць весь сезон. Використовуйте комплексні добрива.

Рясно утворює насіння. Щоб посилити цвітіння, зрізайте відцвілі бутони і не дозволяйте рослині утворювати насіння. Якщо хочете зібрати насіння, зрізайте насіннєві коробочки незадовго до повного дозрівання і досушивайте в добре провітрюваному приміщенні.

Посухостійка і ароматна родичка гвоздики – смілка

Багаторічні види найкраще сіяти під зиму у рік збору, в іншому випадку цвітіння може наступити на наступний рік після посіву. Однорічники сіють прямо в ґрунт ранньою весною, як тільки дозріє грунт. Можна вирощувати і розсадним способом, але головна умова при цьому – прохолодне зміст і тривалий світловий день з яскравим освітленням (посів у лютому + досвечивание). Багаторічні види можна розмножувати поділом куща і живцюванням. Рясно самосеется.

У догляді дуже невибаглива: залишена на дачі без нагляду, не загине. Але для отримання максимальної декоративності поливайте помірно і регулярно, не допускаючи перезволоження і застою вологи.

Висаджується на сонячних клумбах, в кам’янистих садках, альпінаріях. Використовується як почвопокровник. Красива в поєднанні декоративно-листяними і квітучими рослинами в будь-яких поєднаннях.

Є в роду смілка й ампельні види: рослина прекрасно росте в кімнатних умовах.